22 March 2019

SD WAN: Oude wijn in nieuwe zakken?

Door Theo de Vries - Algemeen directeur UNET

Al bijna 27 jaar ben ik actief in de zakelijke telecomwereld. De hectiek van deze markt en de vele uitdagingen die op korte en langere termijn overwonnen moesten worden, hebben ervoor gezorgd dat de tijd voorbij is gevlogen.

Door de doorbraak van het Internet Protocol is er enorm veel veranderd en zijn verdienmodellen en technieken fors op de schop gegaan. Frame Relay, ATM netwerken en Point to Point verbindingen ofwel huurlijnen zijn inmiddels bijna allemaal telecomgeschiedenis. Unisource, KPNQuest, Global One en BT Global Services hebben internationaal allemaal het veld moeten ruimen omdat er dankzij IP een enorme markt is weggevallen of gekannibaliseerd. Nationaal gezien lijkt het speelveld van de nationale datanetwerken nu te zijn verdeeld tussen KPN, Eurofiber, Vodafone Ziggo en Tele2. Ook dat is een totaal ander speelveld als 10 jaar terug.

IPVPN en Ethernet hebben de tand des tijds redelijk overleefd maar nu staan we weer aan de vooravond van een grote nieuwe trend in datanetwerken: SD WAN (Software Defined Wide Area Networking). Deze technologie maakt het in essentie mogelijk om meer vanuit de software als vanuit de hardware je netwerkoplossingen te bouwen en te managen. Het grote voordeel om dit vanuit de software te regisseren is dat het minder statisch is, sneller is te configureren en/of te wijzigen, makkelijker is te bouwen op meerdere connectiviteitsoplossingen van meerdere leveranciers (Glasvezel, DSL, Coax, 4G) en er andere gebruikersgroepen mee in die datanetwerken kunnen worden opgehangen.

Traditioneel waren dat altijd hoofdkantoren, datacenters en nevenvestigingen maar nu kunnen ook medewerkers, klanten, producten en zelfs productiemiddelen in het veld worden aangesloten op die bedrijfsnetwerken. Met de huidige digitalisering is het opschalen van capaciteit een veelgestelde vraag van onze klanten. En ook dat is veel eenvoudiger en sneller te regelen.

UNET omarmt deze nieuwe techniek en is volop klantcases aan het testen en pilotten. Als het gaat om datacenterkoppelingen maakt de Eurofiber Groep er al gebruik van, bijvoorbeeld met DC Spine.  Oude wijn in nieuwe zakken? Nee, dan doe ik deze ontwikkeling te kort. Wel een stap voorwaarts die aansluit bij onze belofte “UNET maakt meer mogelijk” op het gebied van complexe bedrijfsnetwerken voor multisites. Zo maken we voor onze klanten en dus de BV Nederland meer mogelijk.

 

 

 

< vorige Een knipoog in drukk...