Geen incidenten
Geen incidenten
ILA station
08 sep 2022

Eurofiber voert upgrade uit op vitale glasvezelroute tussen Amsterdam en Hamburg

De internationale glasvezelroute Amsterdam-Groningen-Hamburg groeit uit zijn jasje en daarom voert Eurofiber een omvangrijke upgrade uit op deze belangrijke digitale verbinding.

De internationale glasvezelroute Amsterdam-Groningen-Hamburg groeit uit zijn jasje en daarom voert Eurofiber een omvangrijke upgrade uit op deze belangrijke digitale verbinding. Naast het upgraden van de glasvezelcapaciteit worden de versterkerstations (ILA’s of  Inline Amplifiers) op de route uitgebreid en voorzien van nieuwe techniek. Versterkerstations zijn nodig op lange afstandsverbindingen om het optische signaal om de ca. 75 kilometer te versterken. Vandaag is het project van start gegaan met het plaatsen van een nieuwe ILA in de buurt van Veendam. Meile de Haan, directeur Infra Operations bij Eurofiber: "Het dataverkeer blijft explosief groeien en dus was groot onderhoud op deze verbinding nodig. Als het werk af is, heeft deze belangrijke verbinding meer dan genoeg capaciteit om te voldoen aan de groei van het dataverkeer van onze internationale klanten voor de komende 20 jaar".

De route tussen Amsterdam en Hamburg is ongeveer 600 kilometer lang en vormt een belangrijke schakel in het Europese netwerk van glasvezel backbones. Hij werd in 2003 aangelegd om een zeekabel die aan land kwam bij Eemshaven te ontsluiten naar Amsterdam en Hamburg.  Sindsdien is de verbinding in toenemende mate in trek als short-cut naar Noord-Duitsland, Oost-Europa en de Scandinavische landen.

Bij het design van de ILA’s is extra aandacht besteed aan de energie-efficiëntie van de versterkerstations. Hiermee wordt bijgedragen aan de “Road to Net Zero”-doelstelling van Eurofiber. Dit gebeurt onder meer door de toepassing van geavanceerde koeltechnieken, het gebruik van HVO (een fossielvrij, hernieuwbaar en emissiearm alternatief voor diesel) en de toepassing van zonnepanelen op de sites.

De upgrade die de verbinding ondergaat is naar verwachting eind 2023 afgerond.

Foto: De shelter van het versterkingsstation, die is geprefabriceerd in Kroatië, kwam vrijdag aan op de locatie.